Ingredience:
- 1 menší květák (asi 500 g)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce másla
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
- Pažitka nebo petržel na ozdobu
Postup:
- Květák rozeberte na růžičky a dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte do zlatova.
- Přidejte květák a krátce orestujte, poté posypte uzenou paprikou a dobře promíchejte.
- Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud květák nezměkne.
- Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru.
- Polévku dochuťte solí, pepřem a na závěr můžete přilít smetanu pro jemnější chuť.
- Servírujte s nasekanou pažitkou nebo petrželí.