Ingredience:
- 1 menší květák (asi 500 g)
 - 1 střední cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 lžička uzené papriky
 - 1 lžíce másla
 - 800 ml zeleninového vývaru
 - 200 ml smetany (volitelně)
 - Sůl a pepř podle chuti
 - Pažitka nebo petržel na ozdobu
 
Postup:
- Květák rozeberte na růžičky a dejte stranou.
 - V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte do zlatova.
 - Přidejte květák a krátce orestujte, poté posypte uzenou paprikou a dobře promíchejte.
 - Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud květák nezměkne.
 - Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru.
 - Polévku dochuťte solí, pepřem a na závěr můžete přilít smetanu pro jemnější chuť.
 - Servírujte s nasekanou pažitkou nebo petrželí.