Ingredience:

  • 1 menší květák (asi 500 g)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce másla
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany (volitelně)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Pažitka nebo petržel na ozdobu

Postup:

  1. Květák rozeberte na růžičky a dejte stranou.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte do zlatova.
  3. Přidejte květák a krátce orestujte, poté posypte uzenou paprikou a dobře promíchejte.
  4. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud květák nezměkne.
  5. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujte dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru.
  6. Polévku dochuťte solí, pepřem a na závěr můžete přilít smetanu pro jemnější chuť.
  7. Servírujte s nasekanou pažitkou nebo petrželí.