Ingredience (pro 4 porce):
- 600 g hovězího masa (např. zadního)
- 2 větší kedlubny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř dle chuti
- špetka muškátového oříšku
- 1 bobkový list
Postup:
Vaření masa: Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody s bobkovým listem, dokud nebude měkké (cca 1,5 až 2 hodiny).
Příprava kedlubnové omáčky: Kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V hrnci na másle osmahněte na drobno nakrájenou cibuli do zlatova, poté přidejte česnek a krátce opečte.
Přidání kedlubny: K osmahnuté cibuli a česneku přidejte nastrouhanou kedlubnu, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut, dokud kedlubna nezměkne.
Zahuštění omáčky: Přidejte smetanu a mouku rozmíchanou v troše vody, poté vše provařte, dokud omáčka nezhoustne. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Servírování: Hotové hovězí maso podávejte s kedlubnovou omáčkou, ideálně s bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!