Ingredience (pro 4 porce):

  • 600 g hovězího masa (např. zadního)
  • 2 větší kedlubny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • sůl, pepř dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 bobkový list

Postup:

  1. Vaření masa: Hovězí maso nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody s bobkovým listem, dokud nebude měkké (cca 1,5 až 2 hodiny).

  2. Příprava kedlubnové omáčky: Kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V hrnci na másle osmahněte na drobno nakrájenou cibuli do zlatova, poté přidejte česnek a krátce opečte.

  3. Přidání kedlubny: K osmahnuté cibuli a česneku přidejte nastrouhanou kedlubnu, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut, dokud kedlubna nezměkne.

  4. Zahuštění omáčky: Přidejte smetanu a mouku rozmíchanou v troše vody, poté vše provařte, dokud omáčka nezhoustne. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  5. Servírování: Hotové hovězí maso podávejte s kedlubnovou omáčkou, ideálně s bramborem nebo houskovým knedlíkem.


Dobrou chuť!