Ingredience (pro 4 porce):
- 250 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. Arborio)
- 2 středně velké červené řepy, oloupané a nastrouhané
- 1 menší cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (např. tymián nebo petržel) na ozdobu
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud není průsvitná, asi 3-4 minuty.
- Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přisypte rýži a promíchejte, aby se každé zrnko obalilo olejem a cibulí. Restujte 2 minuty, dokud není rýže lehce průsvitná.
- Zalijte vínem a vařte, dokud se tekutina nevyvaří.
- Postupně přilévejte po naběračkách zeleninový vývar. Po každém přidání vývaru promíchejte a nechte rýži vývar vstřebat. Tento proces trvá asi 18-20 minut.
- Mezitím nastrouhejte červenou řepu a přidejte ji do rizota zhruba v polovině vaření.
- Jakmile je rýže měkká, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
- Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!