Ingredience (pro 4 porce):

  • 250 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. Arborio)
  • 2 středně velké červené řepy, oloupané a nastrouhané
  • 1 menší cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. tymián nebo petržel) na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud není průsvitná, asi 3-4 minuty.
  2. Přidejte česnek a restujte další minutu.
  3. Přisypte rýži a promíchejte, aby se každé zrnko obalilo olejem a cibulí. Restujte 2 minuty, dokud není rýže lehce průsvitná.
  4. Zalijte vínem a vařte, dokud se tekutina nevyvaří.
  5. Postupně přilévejte po naběračkách zeleninový vývar. Po každém přidání vývaru promíchejte a nechte rýži vývar vstřebat. Tento proces trvá asi 18-20 minut.
  6. Mezitím nastrouhejte červenou řepu a přidejte ji do rizota zhruba v polovině vaření.
  7. Jakmile je rýže měkká, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
  8. Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!