Ingredience:
- 1 kg čerstvých fíků (zbavených stopek a nakrájených na kousky)
- 400 g cukru
- 1 citrón (šťáva)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 100 ml vody
Postup:
- Fíky nakrájejte na malé kousky a vložte je do hrnce.
- Přidejte cukr, citrónovou šťávu a vodu. Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 20 minut.
- Když fíky začnou měknout a směs zhoustne, přidejte nasekaný tymián a nechte ještě 5–10 minut probublávat.
- Jakmile džem dosáhne požadované konzistence, odstraňte ho z ohně a nalijte ho do sterilizovaných sklenic. Pevně uzavřete a otočte sklenice dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak.
- Nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.
Dobrou chuť!