Ingredience:

  • 1 kg čerstvých fíků (zbavených stopek a nakrájených na kousky)
  • 400 g cukru
  • 1 citrón (šťáva)
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Fíky nakrájejte na malé kousky a vložte je do hrnce.
  2. Přidejte cukr, citrónovou šťávu a vodu. Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 20 minut.
  3. Když fíky začnou měknout a směs zhoustne, přidejte nasekaný tymián a nechte ještě 5–10 minut probublávat.
  4. Jakmile džem dosáhne požadované konzistence, odstraňte ho z ohně a nalijte ho do sterilizovaných sklenic. Pevně uzavřete a otočte sklenice dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak.
  5. Nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.

Dobrou chuť!