Ingredience (pro 8 porcí):

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studené)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na mandlovou náplň:

  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g másla (změkčené)
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ovoce:

  • 200 g čerstvého ovoce (maliny, borůvky, jahody nebo meruňky)
  • 1 lžíce moučkového cukru (na posypání)

Postup:

  1. Příprava těsta: Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a nechte jej odpočívat v lednici asi 30 minut.
  2. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Příprava korpusu: Těsto vyválejte na plát a vložte jej do formy na koláč. Propíchejte dno vidličkou a pečte „naslepo“ (zakryté pečicím papírem a zatížené fazolemi) asi 10 minut.
  4. Mandlová náplň: Mezitím smíchejte máslo, cukr a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte vejce a nakonec vmíchejte mandlovou mouku.
  5. Kompletace: Po předpečení korpusu nalijte mandlovou náplň na těsto a rovnoměrně rozetřete. Na povrch rozmístěte čerstvé ovoce.
  6. Pečení: Pečte koláč přibližně 25–30 minut, dokud nebude povrch zlatavý a náplň neztuhne.
  7. Dokončení: Před podáváním nechte koláč vychladnout a posypte moučkovým cukrem.