Suroviny
- 1 kg dýně (například Hokkaido), oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Dle chuti: muškátový oříšek, chilli paprička
Na velké pánvi na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a zázvor a restujte asi minutu.
Do pánve přidejte nakrájenou dýni a osmahněte zhruba 2 minuty. Poté zeleninu zasypejte trochou soli a pepře.
Zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20–30 minut, nebo dokud dýně není měkká.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pro ještě jemnější texturu můžete polévku přecedít přes jemné síto.
Vraťte polévku na sporák, přidejte smetanu a promíchejte. Ochutnejte a případně doostřete solí, pepřem nebo muškátovým oříškem.
Podávejte horkou, ozdobenou krémem nebo bylinkami.
Tipy pro variace:
- Můžete přidat brambory pro zahuštění polévky.
- Při podávání můžete přidat pražená dýňová semínka pro křupavou texturu.
- Pro pikantnější variantu přidejte chilli papričku nebo kapku chilli oleje.
Tato polévka je ideální jako zahřívací jídlo na chladné podzimní a zimní dny. Dobrou chuť!