Vlaššské oříšky přínáší celou řadu zdavotních benefitů. Vlaššké ořech jsou zdrojem vitamínů řady B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12), vitamínu C, E, K, A, beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. Jsou rovněž významným zdrojem minerálů jako je vápník, železo, hořčík, draslík, sodík, fosfor, měď, mangan, selen a zinek.
Díky obsahuje omega-3 a mono nenasycených mastných kyselin podporují zdraví srdce. Působí rovnež na snížení hladiny špatného (LDL) cholesterolu. Mají dobrý vliv na správnou funkci mozku a tvobu červených krvinek.
Zlepšují metabolismus a podporují proces hubnutí. Příznivě působí proti vzniku diabetu a snižují diabetes II. typu.
Vlaššké ořechy mají značné protizánětlivé účinky a podporují zdravou pokožku, vlasy a nehty. Také podporují plodnost a tvorbu spermií.
Pro lepší a výraznější chuť je možné vlaššské oříšky i pražit. Stačí předehřát troubu na 180°C a rozestřené oříšky na plechu a pečícím papíru takto péct cca 10 minut. Takto opražené ořechy jsou chutě výborné, ale při pražení dochází ke snížení nutřční hodnoty.
Vzhledem k vysokému obsahu tuků je důležité dát pozor na to, jaké množství vlašškých ořechů děnně sníte. Denně se doporučuje sníst 25 - 50 g vlašškých ořechů, což se dá přirovnat přibližně k hrsti.