Co je vlastně bulgur?
Bulgur jsou vlastně semena pšenice, která ne nejprve vyperou, usuší a podrtí na malé kousky. Následně se upravují párou nebo uvaří. Bulgur má typicky zemitou a ořechovou chuť. Jeho konzistence je spíše žvýkací, podobně jako u kuskusu.
Bulgur se vyrábí v několika typech dle jejich struktury. Rozlišujeme jemné, středné hrubé, hrubé a extra hrubé bulgury.
Bulgur je významný především pro svůj vysoký obsah vlákniny. Z tohoto důvodu je velice vhodné zařadit tuto potravinu při redukční dietě, jelikož poskytuje pocit plnosti. Bulgur má také méně kalorií než jiné celozrnné výrobky.
Mimo vlákniny bulgur obsahuje i významné množství vitamínů a minerálů, a to především manganu, železa, hořčíků a vitamínu B6.
Jak připravit bulgur
Bulgur je velmi rychý na přípravu a existuje několik způsobu jak jej připravit.
Bulrug je možné v poměru se studenou vodou 1:2 pouze namočit a nechat alespoň hodinu, dokud bulgur vodu nevstřebá a nenabobtná.
V případě, že nemáte tolik času je možné studenou vodu nahradit vřící. V tom případě se doba čekání zkrátí na cca 20 – 30 minut
Bulgur je také možné přidat rovnou do hrnce, ve kterém vaříte pokrm, ať už je to polívka či nějaká omáčka. V tomto případě bulgur vařte alespoň 10 – 15 minut.
Bulgur tak můžete využít ve slané i sladké kuchyni. Bulgur je možné přidat do salátu, polévek, dušených pokrmů, masových kuliček či sladkých snídaní.