Výběr avokáda je asi to co nás trápí nejvíce. Nezralé avokádo může mít hořkou chuť a špatně se loupe.

Zralé avokádo by na dotek mělo být pružné, ne tvrdé ani příliš rozměklé. V obchodech můžete hledat plody s ozačením RTE, tedy „ready to eat“ – připraveno k jídlu, které by mělo být již ke konzumaci. Nebo si koupit avokádo i nezralé a nechat jej pár dní dozrát v lednici. Poté stačí již jen rozkrojit, vytáhnou pecku a lžíci avokádo vydlabat.

Avokádo je možné připravovat na sladko i na slano, do salátů, pomazánek, k vajíčkům nebo si z něj můžete vyrobit taky domácí pudink.

Původ a složení avokáda

Avokádo pochází z oblasti Mexika a střední Ameriky. Je velmi vyhledávané ovoce krémové konzistence a nasládlé ořechové chuti, převážně z důvodu svého složení.

Obsahuje mnoho tuků, až 60% mononenasycených mastných kyselin, 15% nasycených mastných kyselin a 10% polynenasycených mastných kyselin. Avokádo se tak využívá i při snižování hladiny tzv. „špatného“ cholesterolu LDL. Dále obsahuje velké množství vitamínů (B6, B9, C, E a K1). Z minerálů v něm najdeme hořčík, měď, draslík a fosfor. Nutriční složení avokáda obsahuje nízké množství cukrů.

Díky vysokému obsahu karotenoidů má pozitivní vliv na zdraví očí a snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Mimo jiné má avokádo vysoký obsah draslíků, na 100 g avokáda má až 500mg draslíku. Hojně se využívá i avokádový olej, který je vhodný pro zklidnění a léčbu povrchových ranek. 

Avokádo je dobrým zdrojem vlákniny, a tím pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, obezity a cukrovky.

Avokádo má i kosmetické využití. Je možné vyrobit si domácí kůru na obličej proti vráskám a suché pokožce, či vyživující masku na poškozené vlasy.