Pohanka je bezlepková pseudoobilovina, tzn. že má podobné využití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiné skupiny. Má jemnou oříškovou příchuť. Rozlišujeme dva typy pohanky, a to pohanku neloupanou a pohanku loupanou, kroupy.
Pohanka neloupaná má velmi tvrdou a tmavě hnědou slupku. Tato pohanka není vhodná pro konzumaci. Využívá se například při nakličování a pěstovaní. Oproti tomu pohanka světlá je již loupaná a určená k přípravě jídel.
Pohanka má výrazné množství vlákniny, a to oba druhy, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná vláknina je velmi důležitá pro zdraví střev. Mimo jiné obsahuje významné množství mědi, manganu, selenu a zinku. Obsahuje taky vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3), E a C. Pohanka přispívá také správné funkci dýchacího systému a normální činnosti kardiovaskulárního systému.
Pohanka je důležitým zdrojem rutinu (vitamín P), který má příznivý vliv na pružnost cév. Může tedy pomoci při obtížích s křečovými žilami, při příliš silné menstruaci anebo při sklonu ke krvácení (např. z nosu či dásní). Největší množství rutinu se nachází v květech až cca 200 – 400 mg rutinu na 100g květu, v semenech poté o něco méně cca 20 mg rutinu na 100g.
Pohanku lze připravovat jak na slano i na sladko. Samotná pohanka se poté vaří v poměru s vodou 1 : 1,5. Celou pohanku takto vařte 10 – 15 minut, pokud máte pohanku lámanku, zde stačí vařit cca 5 minut.